Bursa salgının başlangıcında vaka yoğunluğu ve sayıları açısından iyi giden iller arasında yer almış olmakla birlikte son birkaç gün içinde tablo hızla değişmektedir. Her ne kadar ilk vaka’nın görülmesi İstanbul’dan birkaç gün sonra olmakla birlikte salgının yayılma hızı diğer büyük şehirlere oranla daha düşük bir ivme göstermekteydi. Son bir hafta içinde nüfusa göre vaka sayıları açısından Bursa 12. Sıradan 5. Sıraya yükselmiştir. Eğer ivme böyle giderse hızla 1. Sıraya yükselmesi önlenemeyecektir. Özellikle Bursa merkez ilçelerde hızlı bir artış göze çarpmaktadır. Önümüzdeki birkaç hafta bu sürecin en önemli belirleyicisi olacaktır. Dolayısıyla gerek resmi gerek kişisel önlemlerin tekrar gözden geçirilmesi ve sıkılaştırılması gerekmektedir.
Özellikle bir sanayi şehri olan ve çalışan kesimin önemli sayılarda olduğu Bursa da bir çok fabrika ve iş yerinin çalışmaya devam etmesi nedeniyle salgın hızı artmaktadır. Kocaeli örneği bunun bir başka kanıtıdır. Önlem olarak
- Evde kalma uygulamalarına daha fazla dikkat çekilmelidir. Gözlemlerimiz caddelerdeki kalabalıkların yeterince azalmadığı semtlerde vaka sayısının daha fazla olduğudur. Bu konuda şehrin insan yoğunluğunun en fazla olduğu alanlarının analizi yapılmalı ve gerekirse o alanlar yaya ve araç trafiğine kapatılmalıdır.
- Bu bölgeler ve ihtiyaç duyulan diğer alanlarda ek dezenfeksiyon tedbirleri alınmalı, maskesiz bu alanlara kimse alınmamalı, alana girişte bir şekilde dezenfeksiyon uygulanarak geçirilmelidir.
- Sokağa çıkma yasağı bulunan yaş gruplarında denetimler artırılmalıdır. Bu yasak özellikle kenar semtlerde yeterince uygulanamamaktadır. Bu alanlara özen gösterilmelidir.
- Çalışmak zorunda olan iş yerleri tekrar gözden geçirilmeli, gerekirse iki hafta boyunca mutlaka çalışması gereken alanlar dışında zorunlu iş bıraktırma uygulanmalıdır.
- Şehrin muhtelif noktalarında ve gerekirse gezici araçlarla Bursa da tedbir alınmazsa gidişin iyi olmayacağı hakkında halk bilgilendirilmeli ve bilinçlendirilmelidir.