Adres:
Odunluk Mah. Liman Cad. Kızılay Plaza
İş Merkezi No:17/26 Nilüfer / BURSA
Telefon:
0224 232 07 06
Doğru beslenme nasıl alışkanlık haline gelir?

‘’Sağlıklı beslenmeyi alışkanlık haline nasıl getiririm?’’ sorusu çoğu insanın sorduğu ve bazı durumlarda ulaşmakta zorlandığı bir durumdur.

’Sağlıklı beslenmeyi alışkanlık haline nasıl getiririm?’’ sorusu çoğu insanın sorduğu ve bazı durumlarda ulaşmakta zorlandığı bir durumdur. Hasta olmadan doğru beslenmeyi alışkanlık haline getirmek hem cebinizi hem de yaşam kalitenizi koruyacaktır. Bunun için sizlerle basit yöntemler ile nasıl sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinebileceğinizle ilgili tüyolar paylaşacağım.

 

Mutfak dolabınızı temizleyin

İlk adımınız mutfağınız, buzdolabınız, kilerinizdeki abur cuburları kapı dışarı etmek olsun. Gıda satın alırken daha az paketli ürünler tercih edin. Gerçek besinlere yönelin. Alışveriş listenizde rengarenk sebze ve meyveler, işlenmemiş etler, mevsim balıkları yer alsın.

 

Daha küçüğünü tercih edin

Alışveriş yaparken veya yemek siparişi verirken küçük boy seçenekleri tercih edin. Küçük boy ekmekleri, bir kiloluk yoğurt yerine yarım kiloluk yoğurtları, küçük boy meyveleri tercih edin. Bu yöntem minimum çabayla daha az tüketim yapmanızı sağlayacaktır.

 

Yediklerinizi not edin

Yediklerinizin hesabını tutarsanız daha az tüketirsiniz. Tükettiğiniz besinleri listelemek sizi neyi ne kadar yediğinizle ilgili farkındalığa sürükleyecek ve günün sonunda yediklerinizle yüzleşmenizi sağlayacaktır.

American Journal of Preventine Medicine’da yayımlanan bir çalışmada; diyet yapan 1685 kişi altı ay boyunca gözlemlenmiştir. Bu kişilerden günlük olarak yediklerini kaydedenler, haftada bir veya daha az kaydedenlere göre iki kat daha fazla kilo vermişlerdir.

Besin günlüğü hangi durumlarda tutmalıdır?

  • Beslenme desteği almaya başladığınız ilk iki haftada her gün ne yediğini gözlemlemek için
  • Başarılı bir şekilde beslenme programınızı devam ettiriyorsanız veya hedeflerinize ulaştıysanız
  • Eğer duraksama dönemindeyseniz

 

Gerçek besinler tüketin

Toprakta yetişen, doğadan, denizden gelen besinleri tercih edin. Organik kökeni olmayan yiyecekler kimyasallarla adeta kuşatılmıştır. Cips, fast food, işlenmiş çoğu gıda, hazır soslar gibi besinler obezojeniklerdir. Tüketmek istediğiniz şey doğadan gelmiyorsa bir daha düşünün!

 

Doğaya dönün

Besinlerin gerçek haline yönelin. Dondurulmuş patates yerine fırında patates, yüksek fruktozlu mısır şurubu içeren reçeller yerine evde yapacağınız şekersiz marmelatlar, paketlenmiş mısır patlağı yerine tencerede yağsız patlamış mısır tercih edin.

Bir besini yiyeceğiniz zaman o ürünün en işlenmemiş halinde olup olmadığını kendinize sorun ve eğer değillerse saf halleriyle değiştirin, böylece daha az kimyasal ve daha az kaloriyle karşılaşırsınız.

 

Coğrafyanıza göre beslenin

Bulunduğunuz konumda yetiştirilen sebze ve meyveler daha az zirai ilaçla üretiliyorsa onları tercih edin. Et, peynir, yumurta üreten yerel üreticiler hayvanlarında hormon veya antibiyotik kullanmıyorsa önceliğiniz bu satıcılar olsun.

 

Haftalık menü planlaması yapın

Günün sonunda ne yiyeceğinizi düşünmek yorgunlukla birlikte zor gelebilir. Haftanın bir gününü alışveriş günü olarak belirleyin ve besin ihtiyaçlarınızı haftalık olarak satın alın. Yeşillikleri, çiğ tüketeceğiniz sebzeleri yıkayıp minik poşetlerle dolapta hazır halde bekletin. Dondurucuda acil durumlar için dondurulmuş sebze ve pişmiş sağlıklı ürünler bulundurun. Örneğin; pişirip dondurduğunuz kuru baklagiller ile pratik bir akşam yemeği hazırlayabilirsiniz.

 

İlgili Yazılar