Tüm dünyada önemli bir sağlık sorunu olan ve çok sayıda kalp damar ve böbrek hastalıkları, felçler gibi birçok kötü sonucu da beraberinde getirebilen hipertansiyon Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyadaki en öldürücü 3. hastalıktır ve her 8 ölümden 1’inin sebebidir.
Diyabette olduğu gibi hipertansiyonda da aslında destek tedaviler ve sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleri tedavinin olmazsa olmazı ve ana dayanağıdır.
Özellikle yaşlılarda olmak üzere aslında bütün hipertansiyon gruplarında öncelikli tedavi yaşam tarzında yapılan değişikliklerdir. Dikkatli ve planlı bir şekilde yapılan tuz kısıtlaması tüm hipertansiyon hastalarında yarar sağlamaktadır.
HİPERTANSİYONA VEDA
Tek başına her yöntemin eksik kalacağı unutulmamalıdır. Yaşam tarzında edinilecek alışkanlıklarla yüksek tansiyon ve bunu tetikleyen tüm hastalıklarla vedalaşmak mümkün. Bu alışkanlıklarla siz de daha sağlıklı günlere bir adım atın, emin olun vücudunuz size 10 adımla geri dönüş verecektir.
- Vücut ağırlığı mutlaka istenilen seviyeye getirilmeli ve kilonun korunması sağlanmalıdır.
- Dengeli bir diyet ve düzenli fiziksel aktivite ile yağ oranı belirli aralıklarda tutularak kan basıncında düzelmek mümkündür.
- Potasyumdan zengin besinler öğünlere özellikle eklenmelidir. Bunlar içinde yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller, balık, mantar, enginar, pırasa, kayısı, kivi sayılabilir.
- Tam tahıllı ekmekler, ürünler tercih edilmesi mineral ve liften daha yüksek oranda faydalanılmasını sağlayacaktır.
- Alkol alımı mutlaka sınırlandırılmalıdır.
- Düzenli fiziksel aktivite hipertansiyon tedavisinde büyük önem taşır. Haftada en az 3 gün olmak üzere orta tempolu egzersiz 45 dakika kadar yapılmalıdır.
- Haftada 2 gün balık günü yapılmalı her hafta mutlaka 2 porsiyon balık tüketimi alışkanlık haline getirilmelidir.
- Özellikle ana öğünlerde yağsız yeşilin hâkim olduğu büyük bir tabak salata tüketilmesi uygun olacaktır.
- Paketlenmiş gıdaların içerikleri okunmalı; içinde doymuş yağ olan yüksek yap içerikli ve tuzlu olanları tercih edilmemelidir.
- Ara öğünlerde olarak meyve, çiğ sebze, süt ve süt ürünleri tercih edilebilir.
- Doymuş yağ asitleri (tereyağı, sadeyağ, iç yağ ve margarin) tercihlerinin yerini doymamış yağ asitleri almalı. Özellikle omega – 3 yağ asidi alımı artırılmalıdır.
- İşlenmiş gıdalar, salamura yiyecekler (turşu, sebzeler, zeytin gibi), ve soslar gizli tuz depolarıdır bunların tüketimine dikkat edilmelidir. Salamura ürünler tüketilmeden önce bir süre suda bekletilebilir.
- Kilo kontrolü süresindeyseniz pirinç, patates, hamur işlerinin yerini tam tahıllı ürünler, besleyici çorbalar ve az miktarda bitkisel yağla yapılmış makarnalara porsiyon kontrolüyle devretmesi sürece büyük destek verecektir.
Tüm bu kriterlere 5 er puan verirsek her birini gerçekleştirerek kan basıncımızda 55 mmHg azalmadaki elde edebileceğinizi öngörebilirsiniz. Her bir basamak diğerinin başarısını destekleyecek ve sizi motive edecektir.
KALSİYUM
10.000 kişinin incelendiği bir çalışmayla kalsiyum tüketiminin yetersiz olması hipertansiyon riskini artırıyor sonucuna varılmıştır. Ayrıca besinlerden alınan kalsiyum ile takviye olarak alınan kalsiyum kıyaslanmış ve besinlerdeki kalsiyumun hipertansiyonu düşürmede çok daha iyi sonuçlar verdiği görülmüştür.