Sonbahar ve kışın gelmesiyle birlikte havanın soğuması, hava kirliliğinin artması, kapalı toplu çalışma ortamları ve okulların başlamasıyla sürekli bulaş halinde olan soğuk algınlığına yol açan virüs ve diğer mikroorganizmaların artması sonbahar hastalıklarının oranını da yükseltmektedir.
Güneş ışınlarından daha az yararlanmak, hareketsiz kalma gibi vücudumuzun direncini kıran birçok değişiklik de bu artışa katkıda bulunur. Ağız, burun mukozası ve cilt soğuğa bağlı olarak kuruyup enfeksiyon ve alerjik reaksiyonlara eğilimini artırır. Tüm bunların yanında beslenmede soğukların gelmesiyle yaşanan iştah artışı sağlıksız ve yetersiz beslenmeyi de beraberinde getirmektedir. Hareketsizlikle de beraber şikayetler orantılı bir şekilde artmaktadır.
Grip, nezle ayları olarak görülen bu aylarda yaşam tarzını ve beslenme düzenini doğru belirlemek, yaşam kalitesini önemli oranda yükseltir.
- Sonbahar mevsiminde baharatlardan zencefil, tane karabiber ve tane hardal tercih edilmelidir.
- Et ve et ürünleriyle birlikte mevsim yeşilliklerinden oluşan salatalar tüketilmelidir. Tercihen salataya limon ve doğal elma sirkesi eklenmelidir.
- Vücut direncinin sağlanmasında ve bağışıklığın güçlenmesinde önemli katkısı olan barsakları memnun etmenin yolu probiyotik-prebiyotik kullanımını artırmaktır. Kefir, probiyotik yoğurt, soğan, sarımsak, pırasa.. vb. kaynaklardan doğal barsak dostu destekler alınmalıdır.
- Odaklanma yeteneğini de artıran balık, fırında, haşlama, buğulama veya kendi yağında pişirilerek haftada 2 gün sofralarda bulunmalıdır.
- Fındık, çiğ badem ceviz gibi yağlı tohumların kalp koruyucu ve kan yağlarını dengeleyici özelliklerinden faydalanmak ve vücut direncini güçlendirmek için her gün 1 avuç içi kadar tüketilmelidir.
- Mevsimin ve bulunulan ayın sebze ve meyvelerini tüketmek bağışıklık sisteminin güçlenmesi için çok önemli ve anahtar bir yöntemdir.
- Haftada 1-2 gün kurubaklagil tüketmek, sebze ve meyveleri kişinin ihtiyacı oranında beslenmeye dahil etmek yeterli posa alımını ve dolayısıyla mide-barsak sağlığını en iyi seviyede tutmayı sağlayacaktır.
- Mutlaka her gün en az 2 litre yani 10 su bardağı su tüketilmelidir. Bu miktar kiloya, mevsimlere, hastalıklar ve fiziksel aktivite miktarına göre değişim gösterecektir.
- Doğal yollarla üretilmiş yağlar ve gezen hayvan etleri tercih edilmelidir.
- Trans yağ, gizli-yapay tuz ve şeker içeren paketli gıdalar yerine işlenmemiş besinler alışveriş listelerinde yer etmelidir.
Bağışıklık güçlendirici çay tarifi:
- 4 fındık boyutu taze zencefil
- 1 çubuk tarçın
- 1 litre sıcak su
- ½ limon
- 4 yaprak nane
Malzemeleri karıştırıp 15 dk. dinlendirdikten sonra gün boyu tüketebilirsiniz.
Diyetisyen Rumeysa Yahyaoğlu