Hemen Randevu

KALP KRİZİ BELİRTİLERİ

KALP KRİZİ BELİRTİLERİ

  • 28 Temmuz 2023

Kalp krizi…  Ani ölüm…  Bunları o kadar sıklıkla duymaya başladık ki. Kendimize hiç konduramadığımız, sanki çok uzaklarda zannettiğimiz kalp damar hastalıkları aslında bizimde o kadar yakınımızda ki.

 

 Kalbin etrafında kalbi besleyen küçük damarların çeşitli nedenlerle daralması ya da tıkanmasından meydana gelen koroner kalp hastalıkları,  önceleri çoğunlukla yaşlıların hastalığı olarak düşünülmek ve bilinmekle birlikte giderek çok genç yaşlarda da ortaya çıkmaya başladığını görmekteyiz. Neredeyse yirmili yaşlarda bile kalp krizlerini, bundan dolayı olan ani ölümleri duymaktayız.

Neden kalp damar hastalıkları erken yaşlarda bu sıklıkla ortaya çıkmaya başladı? Üstelik gençlerde ortaya çıkan kalp damar hastalıklarının seyrinin çok daha kötü olduğunu, hayatı tehdit eden çok daha ciddi olaylara yol açabildiğini bilmekte ve görmekteyiz. 

Bunun nedeni genetik ve yapısal bazı durumlar dışında belki de modern yaşam tarzı dersek çok da yanlış söylemiş olmayız. Düzensiz hayat, ayaküstü, dengesiz ve kötü beslenme, bazen hareketsiz bir hayat, alkol, sigara kullanımının bu kadar artması ve stres, stres stres. 

Genel olarak zaten kendine ve sağlığına gerek ekonomik sebepler gerekse ihmalciliği nedeniyle yeterince zaman ayıramayan bir toplumuz. Çoğu kere ihmal ettiğimiz küçük ayrıntılar çok önemli problemlerin göstergesi olabilmekte.

Gerçekten kalp krizlerinin çoğu böyle birden bire mi ortaya çıkıyor? Çoğu kez hayır. Daha önceden bir şikâyeti olmadığı halde kalp krizi geçiren hastalarla daha sonra yaptığımız konuşmaların çoğunda daha önceden kişinin önemsemediği, üzerinde durmadığı başka nedenlere yorduğu birtakım belirtilerin olduğunu görüyoruz. Son zamanlarda çabuk yorulma,  özellikle yokuş merdiven çıktığında göğüste sıkıntı, baskı ve huzursuzluk hissi, bazen nefes sıkıntısı, ya da çarpıntı gibi belirtiler daha sonra gelebilecek önemli bir kalp sıkıntısının öncü belirtileri olabilmektedir.

 

Neler Yapılabilir?  Bir Kalp Krizini Önceden Fark Edebilmek Mümkün Müdür? 

Çoğu kere evet, günlük rutin elektrokardiyografiki ncelemelerin bu konudaki katkısı çok olmamakla birlikte çok kolaylıkla uygulanabilen bir ekokardiyografik inceleme ve basit bir egzersiz efor testi o güne kadar sessiz kalmış ama patlamaya hazır bir bomba gibi bekleyen kalp problemlerini hemen tama yakın ölçüde ortaya çıkarabilmektedir. Özellikle anjiyo tekniklerinin çok daha kolay uygulanabilir ve başarılı hale gelmesi ile koroner kalp hastalıklarının tanısında bu gün için artık bir zorluk kalmamıştır. Tek sorun hastalarımızın biraz daha bilinçli ve biraz daha sağlığına özen gösterir olmasıdır. Koroner kalp hastalıkları için önemli risk faktörü olan yüksek tansiyonu, şeker hastalığı, kan yağlarında yükseklik bulunan kişiler biraz daha dikkatli olmalı ve biraz daha hassasiyetle incelenmelidir.

Gönül rahatlığı ile söyleyebiliriz ki bu gün tıp teknolojisinin geldiği noktada çözümler çok kolaylaşmıştır.  Yeter ki kendimize özen gösterelim.